Specializari medicale Clinica Anadolu

Departamentul de Oncocardiologie

Clinica Anadolu

Bolile de inima si cancerul raman in continuare primele doua cauze ale decesului in multe tari din intreaga lume. Pentru a imbunatati succesul in tratamentul cancerului si a reduce riscul de deces, este important sa se evalueze sanatatea cardiaca si sa se trateze cat mai curand posibil, in cazul existentei unei boli de inima care necesita sa fie tratata abia in stadiul de chirurgie – chimioterapie sau printr-un plan de radioterapie. Acest lucru ar ajuta nu numai la reducerea riscului de evenimente riscante, cum ar fi riscul de anestezie in timpul interventiei chirurgicale oncocardiologice sau efectele secundare ale terapiei medicamentoase, dar si la imbunatatirea calitatii vietii.

Cum poate afecta tratamentul cancerului inima

In ultimii ani, multi pacienti cu cancer aflati in recuperare au o mai buna calitate a vietii si sunt capabili sa traiasca mai mult prin intermediul unor noi medicamente chimioterapice puternice, tratamente orientate spre tinta, tehnici de tratare prin radiatii, cum ar fi Cyber – Knife, True-Beam si interventii chirurgicale mai usoare, cu risc redus, cum ar fi Chirurgia robotica. Aceste medicamente puternice pot mari, in doze mari, problemele legate de tratamentul altor afectiuni. Una din consecintele nedorite cele mai grave legate de problemele oncocardiologice care apar la tratamentul prin chimioterapie este cardio-toxicitatea.

Abordarea pe plan international a oncocardiologiei

Cooperarea departamentelor de cardiologie si oncologie are o importanta vitala in succesul tratamentului mai sigur al pacientului si in imbunatatirea vietii acestuia. In ultimii 3 ani, departamentele de oncologie si cardiologie au colaborat mult mai strans cu scopul de a trata aceste boli la nivel global, de a reduce riscul de operare inainte de operatia de cancer, de a minimiza deteriorarea inimii cauzata de medicamentele de chimioterapie si pentru pre-diagnosticarea bolii si detectarea efectelor radioterapiei. Multe bine-cunoscute centre americane de cancer, cum ar fi MD Anderson, Sloan Kettering, Vanderbilt, Clinica Celeveland, Harvard si Institutul European de Oncologie din Europa s-au activat in constructia acestor departamente interdisciplinare in ultimii 2, 3 ani. Organizatia Internationala Cardio-Oncologie a organizat al 4-lea Summit in luna noiembrie 2012. Una dintre cele mai importante produse al acestei organizatii, care este constituit din centre de cancer majore stabilite in America si Europa, este documentatia pregatita pentru tratamentul pacientilor cu cancer si probleme de inima, Ghidul de Oncologie Medicala al Organizatiei Europeane, care ofera un model de tratament pentru acesti pacienti.

Deoarece Clinica Anadolu este un centru in care operatiile de cancer sunt frecvente si departamentul de oncologie medicala este extrem de activ, radioterapia este administrata cu succes de dispozitive avansate, iar hematologia, oncocardiologia si departamentele de transplant de maduva osoasa lucreaza in paralel cu tratamentul cancerului.