Specializari medicale Clinica Anadolu

Departamentul de Operatie de epilepsie

Clinica Anadolu

Incepeti o noua viata cu operatia de epilepsie la Centrul Medical Anadolu

Centrul de chirurgie pentru operatia de epilepsie la Clinica Anadolu din Turcia

Centrul de Epilepsie de la Clinica Anadolu din Turcia ofera un spectru larg de servicii medicale pentru pacientii cu epilepsie. Pentru unii pacienti care prezinta crize ce nu pot fi tratate medical, operatia de indepartare a zonelor epileptogene din creier poate fi solutia. Centrul de epilepsie de la Clinica Anadolu ofera servicii chirurgicale inovatoare si cu costuri reduse. Procedurile chirurgicale includ corticografia extra operatorie si cartografia de stimulare (brain mapping), microchirurgia selectiva amigdalohipocamectomia, rezectia neocorticala, transectia subpiala, emiserectomia modificata si calostomia corpus. Majoritatea procedurilor chirurgicale implica utilizarea computerului stereotactic, planificarea navigarii asistate si indrumarea. Programele inovatoare chirurgicale includ utilizarea stimularii nervului vag pentru pacientii la care medicamentele nu dau rezultate.

Crizele de epilepsie prezinta mari variatii in functie de partea creierului care le genereaza. Totusi, cel mai comun tip de epilepsie intalnita la populatie este epilepsia lobului temporar. Epilepsiile lobului temporar din nefericire nu sunt cele mai potrivite pentru operare, dar au toate sansele pentru un tratament de succes. Lobul temporal este fundamental pentru inregistrarea noilor informatii catre creier. Cu alte cuvinte, joaca un rol important in procesul de invatare, este de asemenea vital in formarea si dezvoltarea memoriei. Lobul temporal poate fi de asemenea definit ca parte a creierului care face primele pregatiri pentru memorarea experientelor anterioare la care a fost supus creierul.

Pacientii cu epilepsie prezinta mari riscuri

Epilepsia poate genera sute de tipuri diferite de crize, in multe cazuri fiind posibil nici sa nu va dati seama ca pacientul face o criza de epilepsie. Acesta nu este un lucru anormal pentru pacientii care au epilepsie de lob temporal - sa poata continua activitatea desfasurata ca si cum nimic nu s-a intamplat. Exista crize in care pacientul ingheata pentru un moment sau se retrage din nivelul de constiinta al mediului in care se afla. Totusi, acesti pacienti este posibil sa nu fie observati de altii ca persoane cu tulburari psihiatrice deoarece nu este cunoscut faptul ca au epilepsie.

De fapt, deoarece constiinta acestor pacienti este partial inchisa in timpul crizelor, ei pot cauza probleme sociale sau unele accidente serioase. Ar putea chiar comite in mod inconstient o crima.

Rata de decese la pacientii cu epilepsie este mult mai mare decat rata de deces la populatia normala. Un pacient cu epilepsie care isi pierde cunostinta in timpul unei crize este expus unui mare risc. Rata de deces spontan la pacientii cu epilepsie este de asemenea considerabil de mare. Au existat cazuri in care pacientii cu epilepsie s-au sufocat si au murit in timpul somnului in urma unei crize. Pe scurt, crizele nu sunt fatale, insa problemele cu care sunt asociate pot ameninta viata.

Cine poate face operatia de epilepsie?

Operatia nu este cu siguranta o metoda pentru tratamentul initial al fiecarui pacient cu epilepsie. Pentru ca un pacient cu epilepsie sa poata face o astfel de operatie trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

  • atunci cand este necesara administrarea de mai mult de un medicament la anumite intervale de timp si
  • atunci cand raspunsul la tratamentnu este satisfacator.

In plus, numarul de crize traite de pacientii cu epilepsie reprezinta de asemenea un criteriu important.

Un procent de reusita de 80%

Operatia de epilepsie necesita un lucru serios in echipa si poate fi realizata numai la un numar redus de centre de medicina. Pentru astfel de operatii, o echipa bine antrenata asistata de o infrastructura tehnologica adecvata este esentiala.

Procentul de reusita al operatiei de epilepsie este destul de ridicat. Crizele epileptice sunt eradicate la 80% dintre pacientii care fac operatia de epilepsie de lob temporal. Numarul si severitatea crizelor este redus intr-o masura importanta la restul de 20% dintre pacienti. Procentul de reusita la operatiile efectuate in diferite parti ale creierului este mai redus, insa cu toate acestea procentul este intotdeauna mai mare de 50%. Pe scurt, pacientii vor avea o calitate a vietii mai buna.

Pentru pacientii care nu pot fi operati datorita faptului ca focarul de epilepsie este localizat in zone de risc ale creierului, o metoda alternativa este “Stimulatorul nervului vag”. Acest aparat este plasat in peretele gatului cu o operatie minora si stimuleaza nervul vag. Medicul adapteaza magnitudinea si frecventa semnalului stimulator care este trimis nervului. Metoda de stimulare a nervului vag duce la sfarsitul crizelor de epilepsie sau le poate reduce la un nivel usor de suportat. Este o metoda utilizata in special la copii.